Paleo, voeding waarvoor we gemaakt zijn!

We willen allemaal gezond zijn. Ons ideale gewicht halen en behouden. Toch neigen we snel de dieet- hypes te volgen, light producten te gebruiken, als eerste het vet uit ons dieet gooien en het “gewoon minder calorieën eten”.

Maar werkt dit ook echt om de pondjes eraf te branden? En nog belangrijker, is het wel gezond?

Het antwoord is “nee”.

Hier is het lichaam niet voor gemaakt.

Een mooi voorbeeld, je eet een donut. De hoog-glykemische koolhydraten zorgen ervoor dat je bloed insuline pijl omhoog schiet en tegelijk keldert je “glucagon” hormoon level. Dit zorgt voor een domino effect waarbij jouw lichaam vermindert toegang heeft tot de 2 grote metabolische brandstoffen – vet en glucose. En dat is nog niet alles. Door deze chemische reacties in het lichaam krijg je een lage bloedsuiker spiegel. Hierdoor krijg je heel paradoxaal honger, terwijl je net hebt gegeten. Een vicieuze cirkel dus.

Gelukkig hadden we 50.000 jaar geleden in de grotten geen donuts en big macs, anders hadden we hier nu allemaal niet meer gezeten. Maar wat hadden we wel? Alles wat we konden vangen en vinden, het was dan ook het tijdperk van de jagers-verzamelaars.

We zijn pas de laatste paar duizend jaar producten gaan verbouwen, kweken en fokken. En nog recenter zijn we begonnen met fast food. Tegelijkertijd begon het percentage mensen met overgewicht te stijgen.  Inmiddels is het percentage mensen met overgewicht in Nederland al rond de 50% en mensen met een serieus overgewicht [bmi van 30+] 12%. Ook bij kinderen is dit percentage stijgende, in 2010 was dit al rond de 15%.

Genetisch gezien verschillen we weinig van onze voorouders. Maar ons voedingspatroon is al lang niet meer te vergelijken. Dit heeft niet alleen invloed op ons figuur, maar ook op onze gezondheid.

En wat kan ik ervan verwachten?

De truc achter het Paleo dieet is het volhouden van gezond eten. Als je dit doet zul je meteen verschil zien en merken. Je zult meer energie hebben, wakker worden met het gevoel dat je de wereld aan kan, beter slapen, beter concentreren en gaandeweg zal ook je kleding losser gaan zitten. Je gewicht zal afnemen, kilo na kilo, tot je een gezond gewicht hebt bereikt.

Heb je interesse om hier meer over te weten te komen en de eerste stap te zetten naar een gezonder lichaam, neem dan contact op met mij.

Leave a comment